Puszyste, słodkie, rozpływające się w ustach: ciastka z kremem, uwielbia je chyba każdy! Są znakomitym deserem, które poprawiają nastrój, sycą i dają poczucie radości. Ciastka z kremem możemy przygotować na bardzo wiele sposobów, dlatego mając jeden bazowy przepis na krem możemy modyfikować go dowolnie zmieniając nieco składniki.
Rodzajów kremów do ciast jest co najmniej kilka: z masłem, budyniem, jogurtem, serkiem czy śmietaną. Nie jest prawdą, że każdy krem jest tuczący – możemy wybrać taki, który będzie mniej kaloryczny, ale w niczym nie powinien ustępować kremom z dużą zawartością cukru i tłuszczu. Poniżej znajdziecie inspiracje na wyjątkowe , które podbiją wasze serca i podniebienia!
Sprawdzone przepisy na krem
Krem pasuje do każdego rodzaju ciasta
– biszkoptów, ciast kruchych babeczek, muffinek i przede wszystkim tortów. Nie
bójmy się modyfikować przepisów i eksperymentować ze składnikami wykorzystując
to, co akurat mamy pod ręką. Tradycyjne kremy możemy zastąpić bardziej
niecodziennymi!
Krem miętowy
Miętowy krem doskonale będzie pasował do ciast czekoladowych i owocowych. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane a smak absolutnie wyjątkowy. Warto przygotować go na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi – z pewnością będą zaskoczeni!
Składniki:
- 250
g serka mascarpone - 4
łyżki cukru pudru - 300
ml śmietanki 30% - olejek
miętowy - 3
łyżeczki młodego jęczmienia - 2
łyżki startej gorzkiej czekolady
Serek, śmietanę i cukier puder
miksujemy na gładką masę. Gdy zacznie się ubijać dodajemy stopniowo jęczmień i
kilka kropel olejku miętowego. Ubijamy aż krem stanie się gęsty i nabierze
pięknego zielonego koloru. Możemy nakładać go na babeczki, przekładać nim torty
czy zdobić desery w pucharkach. Krem miętowy znakomicie łączy się z gorzką
czekoladą. Gdy stężeje w lodówce, możemy posypać go wiórkami czekoladowymi.
Krem kisielowy
Lekki i owocowy krem kisielowy świetnie łączy się z biszkoptami i ciastami owocowymi. Jest mało kaloryczny, więc śmiało mogą pozwolić sobie na niego osoby dbające o linię. Jak go przygotować? Potrzebujemy jedynie:
- kisiel
o smaku wiśniowym - 7
łyżek cukru - 350
ml wody - 100
g masła - 80
g twarożku sernikowego - 80
g cukru - 2
łyżeczki żelatyny - 200
g mrożonych wiśni
Dobrze rozmieszany kisiel i 2 łyżki
cukru gotujemy w 350 ml wody. Masło ucieramy z 5 łyżkami cukru na puszystą masę
i stopniowo dodajemy wystudzony kisiel i twarożek sernikowy. Ubijamy do
uzyskania gładkiej konsystencji. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do kremu i
dokładnie łączymy. Krem możemy wykorzystać w takiej postaci lub z dodatkiem
wiśni.
Krem herbaciany matcha
To krem o wyjątkowym, herbacianym
smaku – niecodziennym i ciekawym. Znakomicie komponuje się z ciastami
czekoladowymi jak również z popularnym ciastem leśny mech. Matcha to
sproszkowana zielona herbata, która wyróżnia się pięknym kolorem, aromatem i
smakiem. Matcha jest niezwykle zdrowa – dowiedziono, że jej właściwości
antyoksydacyjne są dziesięć razy silniejsze od zwykłej zielonej herbaty. Warto
wykorzystać ją również w słodkich wypiekach!
Składniki:
- 100
ml wody - 1
łyżeczka sproszkowanej herbaty matcha - 500
ml śmietany kremówki
W wysokim naczyniu miksujemy śmietanę
na najwyższych obrotach, stopniowo dodajemy wodę. Pod koniec ubijania wsypujemy
herbatę i ubijamy do uzyskania jednolitego koloru i konsystencji.
Krem żurawinowy
Żurawina jest nietypowym składnikiem
kremów – jak się jednak okazuje świetnie sprawdza się jako dodatek do ciast
piernikowych i jesiennych wypieków. Przygotowanie takiego kremu nie jest
trudne, efekt natomiast zadziwiająco smaczny!
Składniki:
- 1
opakowanie żurawiny - cukier
cynamonowy - 3
łyżki cukru - 500
ml śmietany kremówki - 1
szklanka mleka
Żurawinę moczymy w mleku przez całą
noc. Na drugi dzień rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Zimną śmietanę i
cukier ubijamy w wysokim naczyniu na puszystą masę. Do ubitej śmietanki
stopniowo dodajemy żurawinę i cukier cynamonowy dokładnie łącząc składniki.
Krem pistacjowy
składniki:
- pół
szklanki posiekanych pistacji - laska
wanilii - 2
łyżki cukru - 750
ml śmietany kremówki - 500
ml serka mascarpone
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno w
wysokim naczyniu. Stopniowo dodajemy serek mascarpone, wanilię, cukier. Na
końcu dosypujemy posiekane pistacje.