torciki pistacjowo waniliowe

Sprawdzone przepisy na krem do ciastek

Puszyste, słodkie, rozpływające się w ustach: ciastka z kremem, uwielbia je chyba każdy! Są znakomitym deserem, które poprawiają nastrój, sycą i dają poczucie radości. Ciastka z kremem możemy przygotować na bardzo wiele sposobów, dlatego mając jeden bazowy przepis na krem możemy modyfikować go dowolnie zmieniając nieco składniki.

Rodzajów kremów do ciast jest co najmniej kilka: z masłem, budyniem, jogurtem, serkiem czy śmietaną. Nie jest prawdą, że każdy krem jest tuczący – możemy wybrać taki, który będzie mniej kaloryczny, ale w niczym nie powinien ustępować kremom z dużą zawartością cukru i tłuszczu. Poniżej znajdziecie inspiracje na wyjątkowe , które podbiją wasze serca i podniebienia!

Sprawdzone przepisy na krem

Krem pasuje do każdego rodzaju ciasta
– biszkoptów, ciast kruchych babeczek, muffinek i przede wszystkim tortów. Nie
bójmy się modyfikować przepisów i eksperymentować ze składnikami wykorzystując
to, co akurat mamy pod ręką. Tradycyjne kremy możemy zastąpić bardziej
niecodziennymi!

Krem miętowy

babeczki z kremem miętowym

Miętowy krem doskonale będzie pasował do ciast czekoladowych i owocowych. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane a smak absolutnie wyjątkowy. Warto przygotować go na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi – z pewnością będą zaskoczeni!

Składniki:

  • 250
    g serka mascarpone
  • 4
    łyżki cukru pudru
  • 300
    ml śmietanki 30%
  • olejek
    miętowy
  • 3
    łyżeczki młodego jęczmienia
  • 2
    łyżki startej gorzkiej czekolady

Serek, śmietanę i cukier puder
miksujemy na gładką masę. Gdy zacznie się ubijać dodajemy stopniowo jęczmień i
kilka kropel olejku miętowego. Ubijamy aż krem stanie się gęsty i nabierze
pięknego zielonego koloru. Możemy nakładać go na babeczki, przekładać nim torty
czy zdobić desery w pucharkach. Krem miętowy znakomicie łączy się z gorzką
czekoladą. Gdy stężeje w lodówce, możemy posypać go wiórkami czekoladowymi.

Krem kisielowy

torcik z kremem kisielowym

Lekki i owocowy krem kisielowy świetnie łączy się z biszkoptami i ciastami owocowymi. Jest mało kaloryczny, więc śmiało mogą pozwolić sobie na niego osoby dbające o linię. Jak go przygotować? Potrzebujemy jedynie:

  • kisiel
    o smaku wiśniowym
  • 7
    łyżek cukru
  • 350
    ml wody
  • 100
    g masła
  • 80
    g twarożku sernikowego
  • 80
    g cukru
  • 2
    łyżeczki żelatyny
  • 200
    g mrożonych wiśni

Dobrze rozmieszany kisiel i 2 łyżki
cukru gotujemy w 350 ml wody. Masło ucieramy z 5 łyżkami cukru na puszystą masę
i stopniowo dodajemy wystudzony kisiel i twarożek sernikowy. Ubijamy do
uzyskania gładkiej konsystencji. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do kremu i
dokładnie łączymy. Krem możemy wykorzystać w takiej postaci lub z dodatkiem
wiśni.

Krem herbaciany matcha

To krem o wyjątkowym, herbacianym
smaku – niecodziennym i ciekawym. Znakomicie komponuje się z ciastami
czekoladowymi jak również z popularnym ciastem leśny mech. Matcha to
sproszkowana zielona herbata, która wyróżnia się pięknym kolorem, aromatem i
smakiem. Matcha jest niezwykle zdrowa – dowiedziono, że jej właściwości
antyoksydacyjne są dziesięć razy silniejsze od zwykłej zielonej herbaty. Warto
wykorzystać ją również w słodkich wypiekach!

Składniki:

  • 100
    ml wody
  • 1
    łyżeczka sproszkowanej herbaty matcha
  • 500
    ml śmietany kremówki

W wysokim naczyniu miksujemy śmietanę
na najwyższych obrotach, stopniowo dodajemy wodę. Pod koniec ubijania wsypujemy
herbatę i ubijamy do uzyskania jednolitego koloru i konsystencji.

Krem żurawinowy

Żurawina jest nietypowym składnikiem
kremów – jak się jednak okazuje świetnie sprawdza się jako dodatek do ciast
piernikowych i jesiennych wypieków. Przygotowanie takiego kremu nie jest
trudne, efekt natomiast zadziwiająco smaczny!

Składniki:

  • 1
    opakowanie żurawiny
  • cukier
    cynamonowy
  • 3
    łyżki cukru
  • 500
    ml śmietany kremówki
  • 1
    szklanka mleka

Żurawinę moczymy w mleku przez całą
noc. Na drugi dzień rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Zimną śmietanę i
cukier ubijamy w wysokim naczyniu na puszystą masę. Do ubitej śmietanki
stopniowo dodajemy żurawinę i cukier cynamonowy dokładnie łącząc składniki.

Krem pistacjowy

karpatka pistacjowa

składniki:

  • pół
    szklanki posiekanych pistacji
  • laska
    wanilii
  • 2
    łyżki cukru
  • 750
    ml śmietany kremówki
  • 500
    ml serka mascarpone

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno w
wysokim naczyniu. Stopniowo dodajemy serek mascarpone, wanilię, cukier. Na
końcu dosypujemy posiekane pistacje.