Puszyste, słodkie, rozpływające się w ustach: ciastka z kremem, uwielbia je chyba każdy! Są znakomitym deserem, które poprawiają nastrój, sycą i dają poczucie radości. Ciastka z kremem możemy przygotować na bardzo wiele sposobów, dlatego mając jeden bazowy przepis na krem możemy modyfikować go dowolnie zmieniając nieco składniki.
Rodzajów kremów do ciast jest co najmniej kilka: z masłem, budyniem, jogurtem, serkiem czy śmietaną. Nie jest prawdą, że każdy krem jest tuczący – możemy wybrać taki, który będzie mniej kaloryczny, ale w niczym nie powinien ustępować kremom z dużą zawartością cukru i tłuszczu. Poniżej znajdziecie inspiracje na wyjątkowe ciastka z kremem, które podbiją wasze serca i podniebienia!
Sprawdzone przepisy na krem
Krem pasuje do każdego rodzaju ciasta – biszkoptów, ciast kruchych babeczek, muffinek i przede wszystkim tortów. Nie bójmy się modyfikować przepisów i eksperymentować ze składnikami wykorzystując to, co akurat mamy pod ręką. Tradycyjne kremy możemy zastąpić bardziej niecodziennymi!
Krem miętowy

Miętowy krem doskonale będzie pasował do ciast czekoladowych i owocowych. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane a smak absolutnie wyjątkowy. Warto przygotować go na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi – z pewnością będą zaskoczeni!
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 300 ml śmietanki 30%
- olejek miętowy
- 3 łyżeczki młodego jęczmienia
- 2 łyżki startej gorzkiej czekolady
Serek, śmietanę i cukier puder miksujemy na gładką masę. Gdy zacznie się ubijać dodajemy stopniowo jęczmień i kilka kropel olejku miętowego. Ubijamy aż krem stanie się gęsty i nabierze pięknego zielonego koloru. Możemy nakładać go na babeczki, przekładać nim torty czy zdobić desery w pucharkach. Krem miętowy znakomicie łączy się z gorzką czekoladą. Gdy stężeje w lodówce, możemy posypać go wiórkami czekoladowymi.
Krem kisielowy

Lekki i owocowy krem kisielowy świetnie łączy się z biszkoptami i ciastami owocowymi. Jest mało kaloryczny, więc śmiało mogą pozwolić sobie na niego osoby dbające o linię. Jak go przygotować? Potrzebujemy jedynie:
- kisiel o smaku wiśniowym
- 7 łyżek cukru
- 350 ml wody
- 100 g masła
- 80 g twarożku sernikowego
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 200 g mrożonych wiśni
Dobrze rozmieszany kisiel i 2 łyżki cukru gotujemy w 350 ml wody. Masło ucieramy z 5 łyżkami cukru na puszystą masę i stopniowo dodajemy wystudzony kisiel i twarożek sernikowy. Ubijamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do kremu i dokładnie łączymy. Krem możemy wykorzystać w takiej postaci lub z dodatkiem wiśni.
Krem herbaciany matcha
To krem o wyjątkowym, herbacianym smaku – niecodziennym i ciekawym. Znakomicie komponuje się z ciastami czekoladowymi jak również z popularnym ciastem leśny mech. Matcha to sproszkowana zielona herbata, która wyróżnia się pięknym kolorem, aromatem i smakiem. Matcha jest niezwykle zdrowa – dowiedziono, że jej właściwości antyoksydacyjne są dziesięć razy silniejsze od zwykłej zielonej herbaty. Warto wykorzystać ją również w słodkich wypiekach!
Składniki:
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka sproszkowanej herbaty matcha
- 500 ml śmietany kremówki
W wysokim naczyniu miksujemy śmietanę na najwyższych obrotach, stopniowo dodajemy wodę. Pod koniec ubijania wsypujemy herbatę i ubijamy do uzyskania jednolitego koloru i konsystencji.
Krem żurawinowy
Żurawina jest nietypowym składnikiem kremów – jak się jednak okazuje świetnie sprawdza się jako dodatek do ciast piernikowych i jesiennych wypieków. Przygotowanie takiego kremu nie jest trudne, efekt natomiast zadziwiająco smaczny!
Składniki:
- 1 opakowanie żurawiny
- cukier cynamonowy
- 3 łyżki cukru
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 szklanka mleka
Żurawinę moczymy w mleku przez całą noc. Na drugi dzień rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Zimną śmietanę i cukier ubijamy w wysokim naczyniu na puszystą masę. Do ubitej śmietanki stopniowo dodajemy żurawinę i cukier cynamonowy dokładnie łącząc składniki.
Krem pistacjowy

składniki:
- pół szklanki posiekanych pistacji
- laska wanilii
- 2 łyżki cukru
- 750 ml śmietany kremówki
- 500 ml serka mascarpone
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno w wysokim naczyniu. Stopniowo dodajemy serek mascarpone, wanilię, cukier. Na końcu dosypujemy posiekane pistacje.