babeczki z batatami

Najsmaczniejsze babeczki

Moda na ciastka i babeczki trwa w najlepsze. A jest to moda na ciekawą formę, kolory, zaskakujące smaki i nowe składniki. Warto więc poeksperymentować i spróbować całkiem nowych smaków w wyjątkowej formie. Babeczki są znakomitym pomysłem na szybki deser – dzięki gotowym mieszankom możemy przygotować je w kilkanaście minut! Wybór jest naprawdę spory: warzywne, dietetyczne, czekoladowe i kremowe. Poniżej garść pysznych inspiracji.

Babeczki z warzywami

Warzywne dodatki do ciast i deserów są dziś na topie – są zdrowe i mają świetny smak również w wersji na słodko. Do wypieków wykorzystuje się najczęściej marchew, dynie i fasole, warto sięgnąć jednak również po coś mniej oczywistego i popularnego – bataty!

Dietetyczne babeczki z batatami

dietetyczne babeczki z batatami

składniki:

  • 3 banany
  • 1 duży batat
  • 90 g  błyskawicznych płatków owsianych
  • szczypta soli
  • 4 białka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g gorzkiej czekolady

Batata gotujemy do miękkości i robimy puree. Rozgniatamy banany i mieszamy z puree. W wysokiej misce ubijamy na sztywno pianę z białek i odrobimy soli. Mielimy błyskawiczne płatki owsiane i delikatnie mieszamy z pianą. Na końcu dodajemy sodę i proszek do pieczenia. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do batatów i bananów. Łączymy ze sobą masę i piankę. Przelewany do form na muffinki i pieczemy w temperaturze ok. 170°C przez około pół godziny.

Bataty są bardzo zdrowym warzywem – poleca się je osobom cierpiącym na cukrzycę i mającym problemy z trzustką. Bataty powinny znaleźć się w diecie antyrakowej, gdyż zawierają znaczne ilości beta-karotenu. Rodzajów batatów jest wiele – wszystkie charakteryzują się słodkim smakiem miąższu. Warto poeksperymentować z tym ciekawym warzywem w kuchni, gdyż ma nie tylko ciekawy smak, ale również wyjątkowe właściwości zdrowotne! Jeśli ciekawi jesteście smaku batatów w wypiekach koniecznie wypróbujcie również przepis na babeczki z batatami w nieco innej odsłonie:

składniki:

  • babeczki na 1001 sposobów o smaku waniliowym od Delecty
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
  • batat
  • pół szklanki suszonej żurawiny

Batata myjemy i obieramy. Pokrojonego w drobną kostkę umieszczamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gdy batat się upiecze i ostygnie przecieramy go na tarce o drobnych oczkach i przechodzimy do przygotowania ciasta. W dużym naczyniu łączymy ze sobą jajka, olej, mleko, sok z cytryny, imbir, batata i proszek do wyrobu babeczek. Przekładamy do papilotek, zdobimy żurawiną i pieczemy przez około 25 minut w 180°C. Babeczki z imbirem i batatami są doskonałą przekąską w chłodne wieczory i ponure popołudnia – dodają mocy i znacznie poprawiają nastrój!

Słodycz i sól

Połączenie tych dwóch smaków – słodkiego i słonego jest może niecodzienne, ale bardzo lubiane. Odrobina soli dodana do słodkiej potrawy podkreśla jej słodycz i wydobywa smak ze składników. Jak połączyć te dwa smaki w deserach, by idealnie ze sobą współgrały? Poniżej przepisy na słodkości okraszone odrobiną soli! A równie ciekawe przepisy na babeczki znajdziesz na portalu z wypiekami domowymi Delektujemy.pl. Polecamy!

Babeczki brownie z solonym kajmakiem i bakaliami

babeczki brownie karmelowe

składniki:

  • babeczki brownie karmelowe z czekoladą Delecta
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 230 g masy krówkowej
  • 73 g margaryny
  • posiekane orzechy włoskie
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 100 g rodzynek
  • sól morska w płatkach

Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Margarynę rozpuszczamy i po ostygnięciu dodajemy do jajek. Dosypujemy stopniowo proszek na babeczki nieprzerwanie miksując. Masę przekładamy do papilotek. Pieczemy w 180°C przez około 20 minut. Po około 12 minutach pieczenia otwieramy piekarnik i za pomocą małego kieliszka delikatnie robimy wgłębienia na środku babeczek. W małym garnuszku podgrzewamy masę krówkową. Gdy stanie się nieco płynna napełniamy nią wgłębienia w babeczkach. Ozdabiamy bakaliami i oprószamy solą morską.

Babeczki z masłem orzechowym i czekoladą

babeczki z masłem orzechowym

składniki:

  • opakowanie babeczek dyniowych od Delecty
  • 2 jajka
  • 150 ml jogurtu naturalnego 2%
  • 100 ml oleju
  • 12 łyżeczek masła orzechowego
  • 12 kostek gorzkiej czekolady
  • cukier puder

Jaja, jogurt, olej i mieszankę na babeczki łączymy ze sobą w dużym naczyniu. Napełniamy papilotkę   do połowy, wkładamy kostkę czekolady i łyżeczkę masła orzechowego. Przykrywamy resztą masy. Babeczki pieczemy przez około 20 minut w 180°C. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *