babeczki z batatami

Najsmaczniejsze babeczki

Moda na ciastka i babeczki trwa w
najlepsze. A jest to moda na ciekawą formę, kolory, zaskakujące smaki i nowe
składniki. Warto więc poeksperymentować i spróbować całkiem nowych smaków
w wyjątkowej formie. Babeczki są znakomitym pomysłem na szybki deser –
dzięki gotowym mieszankom możemy przygotować je w kilkanaście minut! Wybór jest
naprawdę spory: warzywne, dietetyczne, czekoladowe i kremowe. Poniżej garść
pysznych inspiracji.

Babeczki z warzywami

Warzywne dodatki do ciast i deserów są
dziś na topie – są zdrowe i mają świetny smak również w wersji na słodko.
Do wypieków wykorzystuje się najczęściej marchew, dynie i fasole, warto sięgnąć
jednak również po coś mniej oczywistego i popularnego – bataty!

Dietetyczne babeczki z batatami

dietetyczne babeczki z batatami

składniki:

  • 3
    banany
  • 1
    duży batat
  • 90
    g  błyskawicznych płatków owsianych
  • szczypta
    soli
  • 4
    białka
  • 1
    łyżka cukru
  • 1
    łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1
    łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125
    g gorzkiej czekolady

Batata gotujemy do miękkości i robimy
puree. Rozgniatamy banany i mieszamy z puree. W wysokiej misce ubijamy na
sztywno pianę z białek i odrobimy soli. Mielimy błyskawiczne płatki owsiane i
delikatnie mieszamy z pianą. Na końcu dodajemy sodę i proszek do pieczenia.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do batatów i bananów. Łączymy
ze sobą masę i piankę. Przelewany do form na muffinki i pieczemy w temperaturze
ok. 170°C przez około pół godziny.

Bataty są bardzo zdrowym warzywem –
poleca się je osobom cierpiącym na cukrzycę i mającym problemy z trzustką.
Bataty powinny znaleźć się w diecie antyrakowej, gdyż zawierają znaczne ilości
beta-karotenu. Rodzajów batatów jest wiele – wszystkie charakteryzują się
słodkim smakiem miąższu. Warto poeksperymentować z tym ciekawym warzywem w
kuchni, gdyż ma nie tylko ciekawy smak, ale również wyjątkowe właściwości
zdrowotne! Jeśli ciekawi jesteście smaku batatów w wypiekach koniecznie
wypróbujcie również przepis na babeczki z batatami w nieco innej
odsłonie:

składniki:

  • babeczki
    na 1001 sposobów o smaku waniliowym od Delecty
  • 2
    jajka
  • 100
    ml oleju
  • 100
    ml mleka
  • sok
    z połowy cytryny
  • 2
    łyżeczki startego, świeżego imbiru
  • batat
  • pół
    szklanki suszonej żurawiny

Batata myjemy i obieramy. Pokrojonego
w drobną kostkę umieszczamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 180°C. Gdy batat się upiecze i ostygnie przecieramy go na tarce o
drobnych oczkach i przechodzimy do przygotowania ciasta. W dużym naczyniu
łączymy ze sobą jajka, olej, mleko, sok z cytryny, imbir, batata i proszek do
wyrobu babeczek. Przekładamy do papilotek, zdobimy żurawiną i pieczemy przez
około 25 minut w 180°C. Babeczki z imbirem i batatami są doskonałą przekąską w
chłodne wieczory i ponure popołudnia – dodają mocy i znacznie poprawiają
nastrój!

Słodycz i sól

Połączenie tych dwóch smaków – słodkiego i słonego jest może niecodzienne, ale bardzo lubiane. Odrobina soli dodana do słodkiej potrawy podkreśla jej słodycz i wydobywa smak ze składników. Jak połączyć te dwa smaki w deserach, by idealnie ze sobą współgrały? Poniżej przepisy na słodkości okraszone odrobiną soli! A równie ciekawe znajdziesz na portalu z wypiekami domowymi Delektujemy.pl. Polecamy!

Babeczki brownie z solonym kajmakiem i bakaliami

babeczki brownie karmelowe

składniki:

  • babeczki
    brownie karmelowe z czekoladą Delecta
  • 1
    jajko
  • 50
    ml mleka
  • 230
    g masy krówkowej
  • 73
    g margaryny
  • posiekane
    orzechy włoskie
  • 100
    g skórki pomarańczowej
  • 100
    g rodzynek
  • sól
    morska w płatkach

Jajka roztrzepujemy z mlekiem.
Margarynę rozpuszczamy i po ostygnięciu dodajemy do jajek. Dosypujemy stopniowo
proszek na babeczki nieprzerwanie miksując. Masę przekładamy do papilotek.
Pieczemy w 180°C przez około 20 minut. Po około 12 minutach pieczenia otwieramy
piekarnik i za pomocą małego kieliszka delikatnie robimy wgłębienia na środku
babeczek. W małym garnuszku podgrzewamy masę krówkową. Gdy stanie się nieco
płynna napełniamy nią wgłębienia w babeczkach. Ozdabiamy bakaliami i oprószamy
solą morską.

Babeczki z masłem orzechowym i czekoladą

babeczki z masłem orzechowym

składniki:

  • opakowanie
    babeczek dyniowych od Delecty
  • 2
    jajka
  • 150
    ml jogurtu naturalnego 2%
  • 100
    ml oleju
  • 12
    łyżeczek masła orzechowego
  • 12
    kostek gorzkiej czekolady
  • cukier
    puder

Jaja, jogurt, olej i mieszankę na babeczki łączymy
ze sobą w dużym naczyniu. Napełniamy papilotkę  
do połowy, wkładamy kostkę czekolady i łyżeczkę masła orzechowego.
Przykrywamy resztą masy. Babeczki pieczemy przez około 20 minut w 180°C. Po
wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.