Moda na ciastka i babeczki trwa w najlepsze. A jest to moda na ciekawą formę, kolory, zaskakujące smaki i nowe składniki. Warto więc poeksperymentować i spróbować całkiem nowych smaków w wyjątkowej formie. Babeczki są znakomitym pomysłem na szybki deser – dzięki gotowym mieszankom możemy przygotować je w kilkanaście minut! Wybór jest naprawdę spory: warzywne, dietetyczne, czekoladowe i kremowe. Poniżej garść pysznych inspiracji.
Babeczki z warzywami
Warzywne dodatki do ciast i deserów są dziś na topie – są zdrowe i mają świetny smak również w wersji na słodko. Do wypieków wykorzystuje się najczęściej marchew, dynie i fasole, warto sięgnąć jednak również po coś mniej oczywistego i popularnego – bataty!
Dietetyczne babeczki z batatami

składniki:
- 3 banany
- 1 duży batat
- 90 g błyskawicznych płatków owsianych
- szczypta soli
- 4 białka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g gorzkiej czekolady
Batata gotujemy do miękkości i robimy puree. Rozgniatamy banany i mieszamy z puree. W wysokiej misce ubijamy na sztywno pianę z białek i odrobimy soli. Mielimy błyskawiczne płatki owsiane i delikatnie mieszamy z pianą. Na końcu dodajemy sodę i proszek do pieczenia. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do batatów i bananów. Łączymy ze sobą masę i piankę. Przelewany do form na muffinki i pieczemy w temperaturze ok. 170°C przez około pół godziny.
Bataty są bardzo zdrowym warzywem – poleca się je osobom cierpiącym na cukrzycę i mającym problemy z trzustką. Bataty powinny znaleźć się w diecie antyrakowej, gdyż zawierają znaczne ilości beta-karotenu. Rodzajów batatów jest wiele – wszystkie charakteryzują się słodkim smakiem miąższu. Warto poeksperymentować z tym ciekawym warzywem w kuchni, gdyż ma nie tylko ciekawy smak, ale również wyjątkowe właściwości zdrowotne! Jeśli ciekawi jesteście smaku batatów w wypiekach koniecznie wypróbujcie również przepis na babeczki z batatami w nieco innej odsłonie:
składniki:
- babeczki na 1001 sposobów o smaku waniliowym od Delecty
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 100 ml mleka
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
- batat
- pół szklanki suszonej żurawiny
Batata myjemy i obieramy. Pokrojonego w drobną kostkę umieszczamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gdy batat się upiecze i ostygnie przecieramy go na tarce o drobnych oczkach i przechodzimy do przygotowania ciasta. W dużym naczyniu łączymy ze sobą jajka, olej, mleko, sok z cytryny, imbir, batata i proszek do wyrobu babeczek. Przekładamy do papilotek, zdobimy żurawiną i pieczemy przez około 25 minut w 180°C. Babeczki z imbirem i batatami są doskonałą przekąską w chłodne wieczory i ponure popołudnia – dodają mocy i znacznie poprawiają nastrój!
Słodycz i sól
Połączenie tych dwóch smaków – słodkiego i słonego jest może niecodzienne, ale bardzo lubiane. Odrobina soli dodana do słodkiej potrawy podkreśla jej słodycz i wydobywa smak ze składników. Jak połączyć te dwa smaki w deserach, by idealnie ze sobą współgrały? Poniżej przepisy na słodkości okraszone odrobiną soli! A równie ciekawe przepisy na babeczki znajdziesz na portalu z wypiekami domowymi Delektujemy.pl. Polecamy!
Babeczki brownie z solonym kajmakiem i bakaliami

składniki:
- babeczki brownie karmelowe z czekoladą Delecta
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- 230 g masy krówkowej
- 73 g margaryny
- posiekane orzechy włoskie
- 100 g skórki pomarańczowej
- 100 g rodzynek
- sól morska w płatkach
Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Margarynę rozpuszczamy i po ostygnięciu dodajemy do jajek. Dosypujemy stopniowo proszek na babeczki nieprzerwanie miksując. Masę przekładamy do papilotek. Pieczemy w 180°C przez około 20 minut. Po około 12 minutach pieczenia otwieramy piekarnik i za pomocą małego kieliszka delikatnie robimy wgłębienia na środku babeczek. W małym garnuszku podgrzewamy masę krówkową. Gdy stanie się nieco płynna napełniamy nią wgłębienia w babeczkach. Ozdabiamy bakaliami i oprószamy solą morską.
Babeczki z masłem orzechowym i czekoladą

składniki:
- opakowanie babeczek dyniowych od Delecty
- 2 jajka
- 150 ml jogurtu naturalnego 2%
- 100 ml oleju
- 12 łyżeczek masła orzechowego
- 12 kostek gorzkiej czekolady
- cukier puder
Jaja, jogurt, olej i mieszankę na babeczki łączymy ze sobą w dużym naczyniu. Napełniamy papilotkę do połowy, wkładamy kostkę czekolady i łyżeczkę masła orzechowego. Przykrywamy resztą masy. Babeczki pieczemy przez około 20 minut w 180°C. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.