tarta z truskawkami

Tarty na słodko

Idealnym jesiennym ciastem jest tarta
– można ją upiec szybko, zawsze się udaje i z powodzeniem może być zarówno
deserem jak i obiadem. Wszystko zależy od tego, czego do niej dodamy! Pyszna
tarta powinna charakteryzować się kruchym ale zwartym spodem, i nadzieniem
rozpływającym się w ustach! Jak w ten sposób przygotować tartę? Garść porad i
przepisów poniżej!

Tarta idealna

tarta z jagodami

Ciasto na tartę może być wyzwaniem – nieodpowiednie będzie się kruszyło lub przeciwnie, zmieni się w zakalec. Ważne są również same brzegi tarty: w idealnej nie mogą odpadać, ale trzymać nadzienie w ryzach. Kluczem jest nie tylko odpowiedni przepis, ale również dobrze schłodzone składniki! Zimne masło i jajka pozwalają łatwiej wyrabiać i wałkować tartę, sprawią również, że będzie odpowiednio krucha. Warto również zwrócić uwagę na konsystencję ciasta podczas wałkowania – jeśli zauważymy, że zaczyna się lepić nie podsypujmy go mąką! Lepiej w takiej sytuacji przełożyć częściowo rozwałkowane ciasto do lodówki. Mąka może sprawić, że ciasto będzie zbyt twarde. Dobrą metodą wałkowania ciasta na tartę jest wałkowanie pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej. Dzięki temu ciasto nie będzie się lepiło do stolnicy i wałka, łatwiej również przełożymy je do formy. Ciasto pieczemy zawsze w wysokiej temperaturze (200°C). Pamiętajmy, by ponakłuwać ciasto widelcem przed włożeniem do piekarnika. Ma to zapobiec wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia.

Można również położyć na ciasto
warstwę folii do pieczenia i wysypać na nią fasolę lub specjalnie przeznaczone
do wypieków kulki ceramiczne. Konieczne jest również zapieczenie tarty bez
nadzienia, by było chrupkie, bez zakalca. Dopiero po tym etapie można wyłożyć
nadzienie i dokończyć pieczenie. Nie bez znaczenia jest również przepis na
ciasto, poniżej taki, który zawsze się udaje!

Ciasto kruche na tartę

składniki:

  • 100
    g zimnego masła
  • 200
    g mąki
  • 50
    g cukru
  • 1
    łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1
    jako

Mąkę energicznie siekamy z zimnym
masłem, gdy masło będzie rozdrobnione dodajemy cukier, proszek i jajko
wyciągnięte prosto z lodówki. Jak najszybciej zagniatamy składniki, formujemy
kulę i wkładamy ją do lodówki. Chłodzimy co najmniej pół godziny na najniższej
półce lodówki (blisko zamrażalnika). Do wypieku tarty znakomicie sprawdza się
również gotowe ciasto kruche od Delecty!

Niecodzienne przepisy na tarty

Tarta jest świetnym daniem obiadowym i deserowym, do którego możemy dodać niemal wszystko. Możemy również zrobić z niej wypiek wyjątkowy z niecodziennymi składnikami. Wypróbujcie koniecznie przepisy z portalu Delektujemy na: . Poniżej nasz ulubiony przepis, polecamy!

Tarta z mango i kokosem

tarta z mango i kokosem

składniki:

  • opakowanie
    ciasta kruchego od Delecty
  • 100
    g zimnej margaryny
  • 1
    jako
  • tabliczka
    gorzkiej czekolady
  • puszka
    mleka kokosowego
  • 200
    ml śmietany kremówki
  • 3
    łyżki żelatyny
  • opakowanie
    serka mascarpone
  • 4
    łyżki cukru pudru
  • 2
    białka
  • 100
    g wiórek kokosowych
  • mango

Ciasto kruche Delecta przesypujemy do miski, wbijamy jajko, dodajemy margarynę i czekoladę. Siekamy nożem i szybko zagniatamy. Chłodzimy w lodówce, wałkujemy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Nakłuwamy i pieczemy w 200°C przez około 30 minut. W wysokiej misce ubijamy śmietanę i cukier puder. Gdy śmietana się ubije dodajemy partiami serek mascarpone i połowę kokosu. Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku, dodajemy żelatynę i pozostałą część wiórek. Energicznie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.  Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Razem z kremem kokosowym dodajemy partiami do masy serowo-śmietankowej. Przekładamy na chłodne ciasto i zdobimy kawałkami mango. Przed podaniem chłodzimy. Jeśli brakuje nam pomysłu na tartę a mamy ochotę zjeść coś słodkiego wykorzystajmy to, co mamy w domu. Wystarczą składniki na kruche ciasto, zwykły budyń, sezonowe owoce czy kakao! Na upieczoną tartę możemy położyć ugotowany budyń, konfitury i polewę przygotowaną z margaryny i kakao.

Świetnym sposobem jest również przełożenie kawałków jabłek lub starcie ich i wymieszanie z galaretką. Po lekkim schłodzeniu i przełożeniu na kruche ciasto będą znakomicie smakować. Nie bójmy się eksperymentować, być może któregoś razu odkryjemy przepis na tartę, która na stałe zagości na naszym rodzinnym stole!