torcik z kremem kisielowym

Desery z kokosem

Kokos jest idealnym dodatkiem do deserów – pod różnymi postaciami. Za co lubimy kokos w słodkich deserach? Przede wszystkim za wyjątkowy smak, ale również wygląd! Kremowa polewa czekoladowa wygląda idealnie podkreślona białym puchem wiórek kokosowych. Warto używać tego produktu w kuchni również ze względów zdrowotnych – kokos jest źródłem cennych składników, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Dużą popularnością cieszy się również mleko kokosowe, które wykorzystywać możemy nie tylko w deserach, ale również w zupach i sosach.

Właściwości kokosów

kokosOrzechy kokosowe są bardzo wartościowym źródłem błonnika, potasu, fosforu, magnezu oraz kwasu foliowego. Jak większość orzechów również kokos zawiera bardzo cenne kwasy tłuszczowe. Mowa o nasyconych kwasach tłuszczowych – trójglicerydach średniołańcuchowych, które nasz organizm przetwarza zupełnie inaczej niż innego rodzaju kwasy nasycone. Co ciekawe ta rzadko spotykana grupa kwasów tłuszczowych przyspiesza przemianę materii, działa więc wspomagająco na odchudzanie. Udowodniono, że regularne jedzenie orzechów kokosowych wspomaga leczenie otyłości brzusznej. Mimo dużej zawartości kwasów tłuszczowych, orzechy kokosowe pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu.

Olej kokosowy jest często wykorzystywany do walki z próchnicą – w kontakcie ze śliną zapobiega przyleganiu bakterii do dziąseł i zębów. Naukowcy przekonują, że może działać równie skutecznie co chemiczne środki do płukania ust. Ponadto stosować go powinny osoby borykające się z drożdżakami jamy ustnej i pleśniawkami, gdyż zwalcza drożdże przyczyniające się do ich powstawania. Kokos wykazuje również działanie antybakteryjne – w badaniach wykazano, że substancje zawarte w kokosie zwalczają gronkowca złocistego i radzą sobie w walce z wirusem grypy, odry i wirusem opryszczki.

Przepisy na ciasta z kokosem

Kokos świetnie sprawdza się nie tylko jako posypka, ale również składnik kremów. Jaki kokos najlepiej sprawdzi się w kuchni? Najbardziej popularne są oczywiście gotowe wiórki kokosowe, ale możemy przygotować je ze świeżych orzechów kokosowych. Będziemy mieli pewność, że będą zdrowsze, bo pozbawione substancji konserwujących. Kupując orzechy kokosowe zwróćmy uwagę, czy w środku słychać przelewanie się płynu – jeśli kokos jest w środku suchy, świadczy to o tym, że nie jest zbyt świeży. Wypróbuj koniecznie torty i z poniższych przepisów!

Tarta z kokosem

tarta z kokosem

składniki:

  • opakowanie ciasta kruchego od Delecty
  • 125 g zimnej margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g wiórków kokosowych
  • opakowanie kremu karpatka
  • 400 ml mleka
  • 1 białko
  • sok z połowy limonki
  • szklanka cukru pudru

Proszek z mieszanki umieszczamy w misce, dodajemy margarynę i jajko i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wałkujemy na cienki placek i przekładamy do prostokątnej, nasmarowanej tłuszczem formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy orzechami laskowymi. Pieczemy w 190°C przez około pół godziny. Zawartość opakowania z kremem karpatka miksujemy z mlekiem do uzyskania puszystej masy. Przekładamy na chłodny spód. Białko i cukier puder ucieramy do powstania gęstej, lejącej masy, dolewamy sok z limonki. Lukier rozsmarowujemy na masie karpatkowej, posypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy orzechami oraz skórką startą z limonki.

Tort różano-kokosowy

tort różano kokosowy

składniki:

  • opakowanie biszkoptu Delecta
  • 4 jajka
  • 30 ml wody
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 250 g marmolady z dzikiej róży
  • opakowanie miksu do śmietany
  • 100 g wiórków kokosowych

Proszek na biszkopt wsypujemy do miski, dodajemy wodę i jajka. Miksujemy. Wkładamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy przez 40 minut. Po ostygnięciu ciasto kroimy na dwa równe blaty. Do wysokiej misy blendera przelewamy śmietankę i dodajemy miks. Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Blaty ciasta smarujemy marmoladą, na dolny blat przekładamy 3/4 kremu i przykrywamy górnym blatem (marmoladą do dołu). Pozostałym kremem smarujemy boki i wierzch ciasta. Posypujemy obficie wiórkami kokosowymi.