Karpatka jest tradycyjnym polskim ciastem, które bardzo często gości na naszych stołach. Pierwsze zapisane wzmianki o karpatce pochodzą z 1972 roku, jednak wiadomo, że karpatkę przyrządzano dużo wcześniej a sama nazwa pochodzi oczywiście od pasma górskiego. Definicja karpatki pochodząca z podręczników do gastronomii określa karpatkę jako ciasto składające się z dwóch blatów przełożonych kremem.
Dolny blat tradycyjnie powinien być ciastem kruchym, górny zaś ciastem parzonym. Dziś najczęściej oba blaty składają się z ciasta parzonego. Krem, którym przekładamy karpatkę to zazwyczaj krem śmietankowy, budyniowy lub krem russel z nutą alkoholu. W dawnych przepisach znajdowała się również marmolada, którą smarowano dolny blat ciasta przed nałożeniem kremu.
Przepisy na karpatkę
Karpatka jest ciastem wymagającym i czasochłonnym, jednak smak i aromat tego ciasta zdecydowania wynagradza trud jego przygotowania. Sekretem dobrej karpatki jest nie tylko delikatność kremu, ale przede wszystkim umiejętne przygotowanie parzonego ciasta. Jak przygotować tradycyjną karpatkę? Poniżej sprawdzony przepis:
składniki:
- szklanka
dobrej jakości wody - szklanka
mąki pszennej - 125
g masła - 5
jajek
krem:
- 3
szklanki mleka - cukier
waniliowy - 130
g cukru - 40
g mąki ziemniaczanej - 1
jajko - 20
g mąki pszennej - 350
g ciepłego masła - 30
g drobnego cukru - cukier
puder
W garnuszki zagotowujemy wodę z
masłem. Delikatnie dosypujemy mąki i mieszamy energicznie rózgą, zmniejszając
jednocześnie ogień. To niezwykle ważny etap, gdyż nie możemy dopuścić do
powstania grudek. Masa będzie gotowa, gdy rozetrzemy wszelkie grudki a ciasto
będzie odchodzić od brzegów garnuszka. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia po czy
dodajemy po jednym jajku ciągle miksując. Ciasto dzielimy na dwie części i
przekładamy do wyłożonych papierem form o wymiarach 32×33 cm. Pieczemy przez
25-30 minut w 200°C.
Dwie szklanki mleka wlewamy do
rondelka i zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną i
ziemniaczaną miksujemy ze szklanką mleka i jajkiem. Gdy mleko z cukrem zacznie
się gotować dolewamy mleko z mąką i energicznie mieszamy do powstania gładkiego
kremu. Garnek ściągamy z ognia i przykrywamy szczelnie folią spożywczą do
całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo
dodajemy krem budyniowy i miksujemy. Kremem wykładamy dolny blat i przykrywamy
drugim. Obsypujemy obficie cukrem pudrem.
Jeśli nie mamy wystarczająco dużo czasu na przygotowanie karpatki z tradycyjnego przepisu, możemy wykorzystać gotowy produkt od Delecty. Karpatka Delecty istnieje na rynku już od lat 90. a w smaku nie ustępuje tradycyjnemu ciastu. Można przygotować ją znacznie szybciej niż tradycyjną a w dodatku zawsze wychodzi! Karpatkę przygotować możemy również w nieco innej odsłonie.
Bardzo ciekawą propozycją jest karpatka cała czekoladowa!
składniki:
- Ciasto
karpatka od Delecty - 125
g margaryny - 250
ml wody - 5
średnich jajek - 3
łyżki kakao
krem:
- 500
ml mleka - 200
g masła - 3
łyżki kakao - polewa
czekoladowa
Do garnuszka wlewamy wodę i dodajemy
margarynę, podgrzewamy. Gdy woda zacznie wrzeć powoli dosypujemy ciasto Delecty
i kakao – rozcieramy rózgą, by nie powstały grudki. Masę odstawiamy do
wystudzenia. Nagrzewamy piekarnik do 220°C, formy o wymiarach 25×25 cm
wykładamy papierem do pieczenia. Do chłodnego ciasta wbijamy po jednym jajku
cały czas miksując. Gotowe ciasto rozsmarowujemy na papierze i pieczemy przez
około 25 minut.
Do garnuszka przelewamy 300 ml mleka i
podgrzewamy. W pozostałym mleku mieszamy z zawartością torebki z kremem i
kakao. Gdy mleko się zagotuje wlewamy
mleko z proszkiem i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Gdy krem
wystygnie dodajemy po łyżce miękkiego masła ciągle miksując. Na dolny blat
wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem. Zdobimy polewą czekoladową.
Karpatkę – zarówno ciasto, jak i krem, łączyć możemy z owocami i bakaliami. Jeśli chcemy zaskoczyć swoich gości nietypowym wydaniem karpatki, możemy przygotować karpatkę pistacjową, różaną, jagodową czy nawet arbuzową. Ciekawym urozmaiceniem będzie również dodanie do kremu pokrojonych w kostkę galaretek w różnych smakach.
Wiele inspiracji i ciekawych przepisów na karpatki znajdziesz na stronie: . Polecamy serdecznie!