karpatka malinowa

Karpatka w wielu odsłonach

Karpatka jest tradycyjnym polskim ciastem, które bardzo często gości na naszych stołach. Pierwsze zapisane wzmianki o karpatce pochodzą z 1972 roku, jednak wiadomo, że karpatkę przyrządzano dużo wcześniej a sama nazwa pochodzi oczywiście od pasma górskiego. Definicja karpatki pochodząca z podręczników do gastronomii określa karpatkę jako ciasto składające się z dwóch blatów przełożonych kremem.

Dolny blat tradycyjnie powinien być ciastem kruchym, górny zaś ciastem parzonym. Dziś najczęściej oba blaty składają się z ciasta parzonego. Krem, którym przekładamy karpatkę to zazwyczaj krem śmietankowy, budyniowy lub krem russel z nutą alkoholu. W dawnych przepisach znajdowała się również marmolada, którą smarowano dolny blat ciasta przed nałożeniem kremu.

Przepisy na karpatkę

Karpatka jest ciastem wymagającym i czasochłonnym, jednak smak i aromat tego ciasta zdecydowania wynagradza trud jego przygotowania. Sekretem dobrej karpatki jest nie tylko delikatność kremu, ale przede wszystkim umiejętne przygotowanie parzonego ciasta. Jak przygotować tradycyjną karpatkę? Poniżej sprawdzony przepis:

karpatka

składniki:

  • szklanka
    dobrej jakości wody
  • szklanka
    mąki pszennej
  • 125
    g masła
  • 5
    jajek

krem:

  • 3
    szklanki mleka
  • cukier
    waniliowy
  • 130
    g cukru
  • 40
    g mąki ziemniaczanej
  • 1
    jajko
  • 20
    g mąki pszennej
  • 350
    g ciepłego masła
  • 30
    g drobnego cukru
  • cukier
    puder

W garnuszki zagotowujemy wodę z
masłem. Delikatnie dosypujemy mąki i mieszamy energicznie rózgą, zmniejszając
jednocześnie ogień. To niezwykle ważny etap, gdyż nie możemy dopuścić do
powstania grudek. Masa będzie gotowa, gdy rozetrzemy wszelkie grudki a ciasto
będzie odchodzić od brzegów garnuszka. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia po czy
dodajemy po jednym jajku ciągle miksując. Ciasto dzielimy na dwie części i
przekładamy do wyłożonych papierem form o wymiarach 32×33 cm. Pieczemy przez
25-30 minut w 200°C.

Dwie szklanki mleka wlewamy do
rondelka i zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną i
ziemniaczaną miksujemy ze szklanką mleka i jajkiem. Gdy mleko z cukrem zacznie
się gotować dolewamy mleko z mąką i energicznie mieszamy do powstania gładkiego
kremu. Garnek ściągamy z ognia i przykrywamy szczelnie folią spożywczą do
całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo
dodajemy krem budyniowy i miksujemy. Kremem wykładamy dolny blat i przykrywamy
drugim. Obsypujemy obficie cukrem pudrem.

Jeśli nie mamy wystarczająco dużo czasu na przygotowanie karpatki z tradycyjnego przepisu, możemy wykorzystać gotowy produkt od Delecty. Karpatka Delecty istnieje na rynku już od lat 90. a w smaku nie ustępuje tradycyjnemu ciastu. Można przygotować ją znacznie szybciej niż tradycyjną a w dodatku zawsze wychodzi! Karpatkę przygotować możemy również w nieco innej odsłonie.

karpatka cała czekoladowa

Bardzo ciekawą propozycją jest karpatka cała czekoladowa!

składniki:

  • Ciasto
    karpatka od Delecty
  • 125
    g margaryny
  • 250
    ml wody
  • 5
    średnich jajek
  • 3
    łyżki kakao

krem:

  • 500
    ml mleka
  • 200
    g masła
  • 3
    łyżki kakao
  • polewa
    czekoladowa

Do garnuszka wlewamy wodę i dodajemy
margarynę, podgrzewamy. Gdy woda zacznie wrzeć powoli dosypujemy ciasto Delecty
i kakao – rozcieramy rózgą, by nie powstały grudki. Masę odstawiamy do
wystudzenia. Nagrzewamy piekarnik do 220°C, formy o wymiarach 25×25 cm
wykładamy papierem do pieczenia. Do chłodnego ciasta wbijamy po jednym jajku
cały czas miksując. Gotowe ciasto rozsmarowujemy na papierze i pieczemy przez
około 25 minut.

Do garnuszka przelewamy 300 ml mleka i
podgrzewamy. W pozostałym mleku mieszamy z zawartością torebki z kremem i
kakao.  Gdy mleko się zagotuje wlewamy
mleko z proszkiem i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Gdy krem
wystygnie dodajemy po łyżce miękkiego masła ciągle miksując. Na dolny blat
wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem. Zdobimy polewą czekoladową.

Karpatkę – zarówno ciasto, jak i krem, łączyć możemy z owocami i bakaliami. Jeśli chcemy zaskoczyć swoich gości nietypowym wydaniem karpatki, możemy przygotować karpatkę pistacjową, różaną, jagodową czy nawet arbuzową. Ciekawym urozmaiceniem będzie również dodanie do kremu pokrojonych w kostkę galaretek w różnych smakach.

Wiele inspiracji i ciekawych przepisów na karpatki znajdziesz na stronie: . Polecamy serdecznie!