Moda na ciastka i babeczki trwa w
najlepsze. A jest to moda na ciekawą formę, kolory, zaskakujące smaki i nowe
składniki. Warto więc poeksperymentować i spróbować całkiem nowych smaków
w wyjątkowej formie. Babeczki są znakomitym pomysłem na szybki deser –
dzięki gotowym mieszankom możemy przygotować je w kilkanaście minut! Wybór jest
naprawdę spory: warzywne, dietetyczne, czekoladowe i kremowe. Poniżej garść
pysznych inspiracji.
Babeczki z warzywami
Warzywne dodatki do ciast i deserów są
dziś na topie – są zdrowe i mają świetny smak również w wersji na słodko.
Do wypieków wykorzystuje się najczęściej marchew, dynie i fasole, warto sięgnąć
jednak również po coś mniej oczywistego i popularnego – bataty!
Dietetyczne babeczki z batatami
składniki:
- 3
banany - 1
duży batat - 90
g błyskawicznych płatków owsianych - szczypta
soli - 4
białka - 1
łyżka cukru - 1
łyżeczka sody oczyszczonej - 1
łyżeczka proszku do pieczenia - 125
g gorzkiej czekolady
Batata gotujemy do miękkości i robimy
puree. Rozgniatamy banany i mieszamy z puree. W wysokiej misce ubijamy na
sztywno pianę z białek i odrobimy soli. Mielimy błyskawiczne płatki owsiane i
delikatnie mieszamy z pianą. Na końcu dodajemy sodę i proszek do pieczenia.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do batatów i bananów. Łączymy
ze sobą masę i piankę. Przelewany do form na muffinki i pieczemy w temperaturze
ok. 170°C przez około pół godziny.
Bataty są bardzo zdrowym warzywem –
poleca się je osobom cierpiącym na cukrzycę i mającym problemy z trzustką.
Bataty powinny znaleźć się w diecie antyrakowej, gdyż zawierają znaczne ilości
beta-karotenu. Rodzajów batatów jest wiele – wszystkie charakteryzują się
słodkim smakiem miąższu. Warto poeksperymentować z tym ciekawym warzywem w
kuchni, gdyż ma nie tylko ciekawy smak, ale również wyjątkowe właściwości
zdrowotne! Jeśli ciekawi jesteście smaku batatów w wypiekach koniecznie
wypróbujcie również przepis na babeczki z batatami w nieco innej
odsłonie:
składniki:
- babeczki
na 1001 sposobów o smaku waniliowym od Delecty - 2
jajka - 100
ml oleju - 100
ml mleka - sok
z połowy cytryny - 2
łyżeczki startego, świeżego imbiru - batat
- pół
szklanki suszonej żurawiny
Batata myjemy i obieramy. Pokrojonego
w drobną kostkę umieszczamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 180°C. Gdy batat się upiecze i ostygnie przecieramy go na tarce o
drobnych oczkach i przechodzimy do przygotowania ciasta. W dużym naczyniu
łączymy ze sobą jajka, olej, mleko, sok z cytryny, imbir, batata i proszek do
wyrobu babeczek. Przekładamy do papilotek, zdobimy żurawiną i pieczemy przez
około 25 minut w 180°C. Babeczki z imbirem i batatami są doskonałą przekąską w
chłodne wieczory i ponure popołudnia – dodają mocy i znacznie poprawiają
nastrój!
Słodycz i sól
Połączenie tych dwóch smaków – słodkiego i słonego jest może niecodzienne, ale bardzo lubiane. Odrobina soli dodana do słodkiej potrawy podkreśla jej słodycz i wydobywa smak ze składników. Jak połączyć te dwa smaki w deserach, by idealnie ze sobą współgrały? Poniżej przepisy na słodkości okraszone odrobiną soli! A równie ciekawe znajdziesz na portalu z wypiekami domowymi Delektujemy.pl. Polecamy!
Babeczki brownie z solonym kajmakiem i bakaliami
składniki:
- babeczki
brownie karmelowe z czekoladą Delecta - 1
jajko - 50
ml mleka - 230
g masy krówkowej - 73
g margaryny - posiekane
orzechy włoskie - 100
g skórki pomarańczowej - 100
g rodzynek - sól
morska w płatkach
Jajka roztrzepujemy z mlekiem.
Margarynę rozpuszczamy i po ostygnięciu dodajemy do jajek. Dosypujemy stopniowo
proszek na babeczki nieprzerwanie miksując. Masę przekładamy do papilotek.
Pieczemy w 180°C przez około 20 minut. Po około 12 minutach pieczenia otwieramy
piekarnik i za pomocą małego kieliszka delikatnie robimy wgłębienia na środku
babeczek. W małym garnuszku podgrzewamy masę krówkową. Gdy stanie się nieco
płynna napełniamy nią wgłębienia w babeczkach. Ozdabiamy bakaliami i oprószamy
solą morską.
Babeczki z masłem orzechowym i czekoladą
składniki:
- opakowanie
babeczek dyniowych od Delecty - 2
jajka - 150
ml jogurtu naturalnego 2% - 100
ml oleju - 12
łyżeczek masła orzechowego - 12
kostek gorzkiej czekolady - cukier
puder
Jaja, jogurt, olej i mieszankę na babeczki łączymy
ze sobą w dużym naczyniu. Napełniamy papilotkę
do połowy, wkładamy kostkę czekolady i łyżeczkę masła orzechowego.
Przykrywamy resztą masy. Babeczki pieczemy przez około 20 minut w 180°C. Po
wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.