ciasteczka z kremem

Ciasteczka w różnych odsłonach

Polacy uwielbiają słodkości – nie tylko ciasta, ale również wszelkiego rodzaju ciasteczka. Jak pokazują statystyki, w dyscyplinie jedzenia ciastek moglibyśmy konkurować z samym Ciasteczkowym Potworem. Skąd to wiadomo? W 2015 roku stworzono raport „Rynek ciastek w Polsce”, w którym dokładnie opisano nas jako konsumentów tych słodkich delicji. Jak się okazuje statystyczny Polak w ciągu roku zjada przeciętnie 3,8 kg ciastek – co przekłada się na 145 milionów kg sprzedanych ciastek w 2015 roku. Imponujące!

Należy wziąć pod uwagę również domowo wypiekane ciastka, które przygotowujemy coraz częściej. Summa summarum przeciętny Kowalski przez 12 miesięcy zjada 43 kg cukru (z różnych produktów). Trudno odmówić sobie ulubionych ciasteczek gdy głodni wchodzimy między sklepowe półki. Obecnie jednak wraca trend wypieku ciasteczek domowych – zdrowszych, bardziej odżywczych i po prostu smacznych.

Jak przygotować domowe ciastka, które będą cieszyć smakiem całą rodzinę? Mam dla Was garść propozycji!

Jak u babci – kruche ciasteczka

Miłośnicy literatury powszechnej doskonale wiedzą jaka siła drzemie w niewielkim francuskim ciasteczku – magdalence. Proust w „Poszukiwaniu straconego czasu” to z niej właśnie uczynił kapsułę czasu, która swoim smakiem przeniosła bohatera w świat dzieciństwa, ożywiła dawne wspomnienia i uczucia. I chyba każdy z nas kiedyś miał podobnie. Smak kruchych ciastek babci, landrynek czy innych słodkości z młodości czasem wraca wywołując przyjemne wspomnienia. Zapraszam do spróbowania kruchych ciasteczek, które sprawdzą się jako przekąska na każdą okazję. A każda okazja jest przecież dobra na odrobinę słodkości.

Przepis na ciastka kruche jest niezwykle prosty a same ciasteczka wyjątkowo smaczne. Masz ochotę na kilka? Więc do dzieła!

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 145 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 120 g cukru
  • 1 żółtko
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego

Przygotowanie:

Zmiksuj masło z cukrem i stopniowo dodawaj jajko, mleko, aromat i cukier waniliowy. Do tak przygotowanej masy przesiej mąkę i proszek do pieczenia i połącz z całością. Chłódź w lodówce przez co najmniej godzinę. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm i wytnij dowolny kształt ciasteczek. Przełóż na blaszkę i piecz w 150⁰C przez ok. 10 minut. Z przepisu uzyskasz około 12 ciasteczek, które gotowe będą w 30 minut!

Sposobów wypieku kruchych ciastek jest mnóstwo – można dodać do nich galaretkę, owoce czy dżem. Polecam przepis na Kocie oczka: ciasteczka z Twoją ulubioną konfiturą, przyprószone cukrem pudrem, popularne niezmiennie od lat.

TIP: By kruche ciasto było naprawdę rozpływające się w ustach pamiętajmy by do wypieku używać mąki krupczatki. Zwykły cukier warto zastąpić cukrem pudrem, który lepiej połączy się z resztą składników. Spróbuj dodać ugotowane i ostudzone starte żółtko – efekt Cię zaskoczy!

Ciasteczka w nowoczesnej odsłonie

Jeśli poszukujesz nowych smaków i lubisz rozpieszczać gości i rodzinę niebanalnymi wypiekami, masz naprawdę duże pole do popisu. Babeczki i ciasteczka to wypieki, które możesz tworzyć sama dodając do podstawowego przepisu ulubione dodatki. Tu ogranicza nas jedynie wyobraźnia (lub zawartość lodówki).

Obecnie bardzo popularne są również ciasteczka, które nie tylko jadamy dla samego smaku, ale również dla zdrowia. Mamy więc wersje śniadaniowe zawierające dużą ilość bakalii, ciasteczka wegańskie przyrządzane z samych warzyw czy zdrowe zamienniki niezdrowych składników. Jeśli więc chcemy dbać o zdrowie do wypieku ciastek zamiast cukru możemy dodać ksylitol, zamiast żółtek nasiona chia. Bardzo popularne stają się ciastka bez mąki – z czerwoną fasolą, bananami czy marchewką.

marchwiowe kuleczki

Niech zainspiruje Was przepis na ciasteczka Marchwiowe kuleczki bez pieczenia.

Składniki:

  • 5 startych na małych oczkach marchewek
  • 100 g namoczonych daktyli Bakalland
  • 80 g zmiksowanych orzechów laskowych
  • 40 g pokrojonych orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 opakowanie wiórek kokosowych
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • Suszona morwa

Do dużej miski włóż składniki (oprócz wiórek) i miksuj do połączenia w plastyczną masę. Formuj średniej wielkości kule i posyp wiórkami kokosowymi lekko dociskając. Przed spożyciem włóż do lodówki na około godzinę. To bardzo szybka, zdrowa i pyszna przekąska, którą możemy zajadać bez wyrzutów sumienia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *