Chyba każdy z nas uwielbia spotkania w gronie rodziny i znajomych – te spontaniczne i te zaplanowane z okazji świąt czy urodzin. Dawniej na prywatkach i domówkach królowały sałatki warzywne, korniszony, paluszki i domowe ciasto. Dziś coraz chętniej spotykamy się przy stole zastawionym w przekąski oryginalne i zrobione własnoręcznie. A czym byłoby przyjęcie bez słodkich przekąsek? Delikatnych makaroników, słodkich muffinek i innych pieczołowicie przyrządzonych specjałów nie może zabraknąć, zwłaszcza, gdy wśród naszych gości będą również dzieci. Czym możemy zaskoczyć naszych gości? Oto kilka propozycji na nietuzinkowe ciastka i ciasteczka!
Oryginalna forma i pyszna treść
Nawet proste możemy zmodyfikować tak, by powstały słodkości w zupełnie nowej odsłonie – wystarczy jedynie nieco wyobraźni i kilka nowych form na ciasto. Warto pokusić się o to, by nasze wypieki swoim wyglądem nawiązywały do okazji, z jakiej świętujemy. Rozpoczynamy przegląd ciekawych przepisów na słodkie wypieki.
Kruche ciasteczka wąsy w słoneczniku w miodzie
Kruche ciasteczka są uniwersalną przekąską, która niemal zawsze się udaje: w odróżnieniu od biszkoptów, które lubią opadać, kruche ciasteczka zawsze doskonale się wypieką a przygotowuje się je szybko i bezproblemowo. By przygotować kruche ciasteczka wąsy potrzebujmy:
- Opakowanie ciasta kruchego od Delecty
- Cukier waniliowy
- Jajo
- 100 g masła
Do sporządzenia dekoracji około 5 łyżek miodu oraz ulubione dodatki – oprócz słonecznika może to być sezam, pestki dyni, posiekane orzechy i inne bakalie.
Ciasto przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i wałkujemy na blat o grubości około pół centymetra. Formą w kształcie wąsów wycinamy ciasteczka. Obecnie na rynku możemy znaleźć wiele ciekawych i nietypowych akcesoriów takich jak foremki w kształcie np., kapeluszy, aparatów fotograficznych, samochodów i wielu, wielu innych. Ogranicza nas więc jedynie budżet i miejsce w kuchennych szafkach.
Miód podgrzewamy w garnuszku, a gdy stanie się płynny dosypujemy do niego słonecznik i mieszamy. Szybko przekładamy na ciasteczka i wypiekamy w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez 10 do 15 minut.
Słodkie, sadzone jajko
Te ciasteczka znakomicie imitują najprostsze danie świata – jajko sadzone. Propozycja ta znajdzie wielu wielbicieli wśród najmłodszych. Są banalnie proste w przygotowaniu i bardzo efektowne.
Przepis na ciasteczka
- Opakowanie ciasta kruchego Delecta
- 1 jajko
- 100 g masła
- Cukier waniliowy
Krem:
- 200 g gotowego twarogu sernikowego
- 10 g masła
- 50 g białej czekolady
- Łyżka cukru
- Cukier waniliowy
- Opcjonalnie odrobina ajerkoniaku
- Puszka brzoskwiń
Ciasto wykonujemy według przepisu na opakowaniu. Rozwałkowujemy na około pół centymetra i wycinamy koła o średnicy około 8 cm. Wypiekamy w temperaturze 180⁰ C przez 10 do 12 minut.
W kąpieli wodnej łączymy białą czekoladę z ajerkoniakiem i schłodzoną wstawiamy do lodówki by stężała. Ser, cukier i cukier waniliowy ucieramy i dodajemy po łyżce masy czekoladowej do dokładnego połączenia składników. Masą smarujemy zimne ciasteczka. Na wierzch kładziemy połówkę dobrze odsączonej brzoskwini. Ciasteczka możemy ozdobić zieloną posypką imitującą szczypiorek!
Serduszka z niespodzianką
To propozycja dla małych łasuchów, w których drzemie duch odkrywcy. Te ciasteczka przypominają szkatułkę, w której ukryty jest prawdziwy słodki skarb – co to będzie? Kolorowe drażetki, małe herbatniczki, bakalie czy żelki: zadecydujcie Wy! Zabieramy się do dzieła:
Ciasteczka:
- 200 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 100 g schłodzonego masła
- 100 g cukru
- Łyżka soku z cytryny
- Żółtko
- Proszek do pieczenia
- Lukier
- Ulubione dodatki
Masło, mąkę, cukier i kakao zagniatamy szybko na kruche ciasto, dodajemy sok z cytryny i szczyptę proszku do pieczenia. Wkładamy do lodówki. Po ok 40 minutach rozwałkowujemy na około 0,5 cm blat, w którym wycinamy około 18 większych serduszek. W 6 serduszkach, mniejszą formą wycinamy otwór. Pieczemy przez 10 minut w 180⁰C.
By stworzyć serduszkową szkatułkę smarujemy brzeg większych serc lukrem i przykrywamy sercami z dziurką. W środku umieszczamy maleńkie przekąski. Całość przykrywamy większymi sercami, które zdobimy za pomocą pozostałego lukru.
Jemy przede wszystkim oczami – smak zamknięty w wyjątkowej formie zostanie w pamięci naszych gości na dłużej. Smacznego!