tarta z mango

Ciasta z owocami

Jesteś tym co jesz – każdy z nas zna to powiedzenie. W dobie powszechnego dbania o zdrową sylwetkę i prawidłowe odżywianie staramy się przywiązywać dużą wagę do tego z czego składają się nasze posiłki. I choć słodkości i wypieki są produktami, które powinniśmy spożywać z głową, one również mogą być częścią dobrej diety, służyć naszemu zdrowiu, organizmowi i oczywiście dobremu samopoczuciu! Zrezygnujmy z gotowych, sklepowych przekąsek na rzecz domowych deserów i wypieków – zwłaszcza tych z owocami.

Dobry przepis na słodkości może bowiem dawać nam nie tylko radość płynącą ze smaku, ale również właściwości zdrowotnych przygotowanego deseru!

Zdrowe ciasta

sernik z jagodamiCo zrobić, by nasze domowe ciasto było zdrowe i służyło całej rodzinie? Mądrze dobierajmy dodatki! Warto częściej wypiekać te ciasta i ciasteczka, które zamiast kremu zawierają zdrowe dodatki takie jak bakalie, ziarna i oczywiście owoce! Kremowymi wypiekami zajadajmy się od święta a na co dzień wybierzmy te lżejsze – zwłaszcza latem. Przepisy na ciasta domowe z owocami są proste i szybkie a składniki na pewno znajdziemy w swojej lodówce. Do wypieków używajmy sprawdzonych składników. Jaja użyte do wypieku powinny pochodzić ze sprawdzonego źródła – te od wiejskich, szczęśliwych kur mają znacznie więcej witamin i są dużo lepsze w smaku. Zrezygnujmy  z margaryny, zawierającej przetworzone tłuszcze na rzecz prawdziwego masła, a jeśli trzeba cukier zastąpmy ksylitolem, który jest znacznie zdrowszy, lecz równie słodki. Te wskazówki pomogą nam nie tylko przygotować zdrowszą przekąskę, ale również lepszą w smaku!

Ważna jest również różnorodność – przygotowujmy ciasta z użyciem różnych owoców: najlepsze będą te sezonowe, ale nawet w zimie możemy korzystać z domowych przetworów czy mrożonych owoców, które nie tracą właściwości w zamrażalniku. Używajmy produktów i dodatków, które nie zawierają sztucznych barwników i konserwantów – czasem najlepszą ozdobą są właśnie owoce z własnego sadu. I kierujmy się prostotą, która w kuchni nigdy nie zawodzi!

Najlepsze ciasta z owocami

Owoce doskonale komponują się zarówno z biszkoptami, ciastem kruchym jak i drożdżowym. Wystarczy kilka bazowych przepisów, by z pomocą dodatków tworzyć za każdym razem inne, wyjątkowe ciasto. Kruche ciasto przyjmie każdy rodzaj owoców. To bardzo szybkie ciasto, które możemy wykorzystać w kryzysowych sytuacjach, gdy jadą już do nas goście a my nie mamy nic słodkiego do kawy. Kruche ciasto możemy przygotować wcześniej i trzymać w lodówce lub w zamrażalniku. Doskonale komponują się z nim zarówno jabłka jak i gruszki, ale i bardziej delikatne owoce takie jak truskawki czy jagody. Drożdżowe lubi zaś owoce twardsze, bardziej mięsiste.

Jeśli lubimy różnorodność zaopatrzmy się w różne formy do ciasta – z tego samego przepisu na ciasto kruche przygotować możemy zarówno tradycyjną blachę jak również ciasteczka czy tarty. A jeśli w naszym sadzie pod dostatkiem jest owoców, możemy przygotować ciasto na czarną godzinę – wystarczy je po porcjować i zamrozić. Po rozmrożeniu powinno smakować tak samo dobrze jak to świeże. Jeśli jednak szukamy przepisu na bardziej odświętne ciasto.

torcik z kremem i mrożonymi owocami

Polecamy przepis na torcik z kremem kisielowym i mrożonymi owocami:

Składniki:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej/skrobi
  • 2 łyżki wody
  • 3/4 szklanki cukru

Nadzienie:

  • 100 g masła
  • 1 opakowanie kisielu
  • 200 g mrożonych wiśni
  • 80 g cukru
  • 80 g twarożku sernikowego
  • 50 g żurawiny
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 g wiórków kokosowych

Żelatynę zalewamy wodą, by spęczniała w trakcie przygotowywania ciasta. Oddzielamy żółtka od białek. Białka miksujemy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo po jednym żółtku oraz porcjami cukier. Delikatnie dosypujemy cukier i całość mieszamy drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy 2 łyżki wody i mieszamy tak, by piana nie opadła. Pieczemy w temperaturze 180°C przez pół godziny. Po wystudzeniu dzielimy na trzy blaty.

Kisiel przygotowujemy z wykorzystaniem 350 ml wody, dodajmy 2 łyżki cukru. Ucieramy masło z cukrem na idealnie gładką masę i stopniowo dolewamy kisiel oraz twarożek sernikowy. Ucieramy mikserem do dokładnego połączenia składników. Rozpuszczamy żelatynę i po ostudzeniu łączymy ją z kremem. Z tak powstałej masy odkładamy kilka łyżek. Do pozostałej części dodajemy wiśnie (lub inne ulubione owoce) i wykładamy porcjami na każdy blat ciasta, układając jeden na drugim. Wierzch zdobimy odłożonym kremem i posypujemy podprażonymi wiórkami kokosowymi. Żurawinę przekładamy do misy blendera i blendujemy. Z tak powstałej masy formujemy kulki, obtaczamy w pozostałych wiórkach i zdobimy wierzch tortu owocowego.