Nie każdy musi być urodzonym cukiernikiem, by stworzyć smaczne desery samodzielnie. Jeśli nie jesteś idealną Panią Domu (lub jak kto woli Menadżerką) i nawet nie zamierzasz aspirować do tego tytułu, ale chciałabyś od czasu do czasu rozpieścić domowników odrobiną słodyczy, nic straconego! Czasem okazuje się bowiem, że siła deseru tkwi w jego prostocie. Przy tworzeniu ciast wcale nie musisz wydawać dużych pieniędzy na składniki, ba! Nie potrzebujesz nawet piekarnika. Chcesz wiedzieć jak przy minimalnym wysiłku uzyskać maksimum zadowolenia ze słodkiej przekąski? Mamy dla Ciebie kilka propozycji!
Ciasto bez pieczenia
Zimny ale słodki – taki powinien być idealny letni deser. Właśnie dlatego latem chętnie sięgamy po . Sprawdzają się one jednak przez cały rok, ponieważ mają bardzo istotne zalety: są smaczne, proste w wykonaniu i niemal zawsze się udają (chyba, że z roztargnienia postanowisz wsadzić je do piekarnika). Królem wśród wypieków na zimno jest oczywiście sernik. Najprostszy sernik na zimno przygotujesz jedynie z trzech składników: sera, galaretki lub żelatyny i spodu (z biszkoptów czy kruchych ciastek). Znakomicie smakuje również z dodatkiem świeżych owoców.
Rodzajów sernika na zimno jest wiele – można przyrządzać go z sera półtłustego, mascarpone czy serków homogenizowanych. Do wersji light możemy użyć ulubionych jogurtów, a tym, którym kalorie nie są straszne polecamy śmietanę kremówkę. Wybór odpowiedniego sera decyduje o konsystencji sernika – ten z mascarpone będzie kremowy i zwarty, z jogurtu przyjemnie piankowy a ten z dodatkiem śmietany bardzo puszysty. Dla początkujących polecamy przepis na sernik na zimno z wykorzystaniem fixu Delecta:
Spód:
- 75 g masła
- 200 g herbatników
Masa serowa:
- Sernik na zimno Delecta
- 500 ml chłodnego mleka
- 100 g jogurtu
- Karmel Decorada
- Ulubione owoce
Herbatniki rozdrabniamy blenderem – możemy użyć tych klasycznych lub pełnoziarnistych. Roztapiamy masło w kąpieli wodnej, lekko studzimy i przelewamy do herbatników. Dokładnie łączymy i przekładamy do wyłożonej folią aluminiową formy z odpinanym dnem. Wkładamy do lodówki.
Sernik przygotowujemy według przepisu z opakowania (wykorzystujemy nieco mniej mleka i jogurt naturalny). Dodajemy kawałki owoców (lepiej zrezygnować z kiwi, gdyż masa może nie stężeć). Przekładamy na ciasteczkowy spód. Wierzch ciasta zdobimy owocami i karmelem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Smacznie i prosto!
Słodki pucharek
Dużą popularnością cieszą się znów desery do pucharka – są szybkie, łatwe w wykonaniu i zawsze wychodzą a przy ich tworzeniu ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Nawet jeśli nie mamy w domu pięknych pucharków – nie rezygnujmy! Podane w babcinych, kryształowych szklankach będą miały jeszcze więcej uroku, moda na retro jest bowiem w rozkwicie!
Co możemy włożyć do pucharka, by zaczarować naszych gości? Mamy kilka propozycji ciekawych połączeń smakowych:
- Galaretka z budyniem
Wlej do pucharków ulubioną galaretkę i odstaw do stężenia. Na tarce zetrzyj czekoladę i posyp obficie galaretkę. Przygotuj budyń czekoladowy i przestudź. Chłodny przełóż na czekoladę i udekoruj pokruszonymi orzechami laskowymi
- Owocowa retro galaretka
Przygotuj galaretkę i zagęść ją dodatkowo 2 łyżeczkami żelatyny, wlej do pucharka. Włóż owoce: truskawki, maliny, borówki, poziomki. Gdy galaretka stężeje wyjmij ją z pucharka (możesz włożyć miseczkę do ciepłej wody) i przełóż do góry dnem. Udekoruj ubitą śmietaną kremówką. Polej sosem karmelowym do lodów.
- Mascarpone z arbuzem
Serek mascarpone utrzyj z cukrem waniliowym i przełóż do pucharka. Niewielki plaster arbuza pokrój w małe trójkąty i dodaj do serka. Garść jagód posyp cukrem i udekoruj nimi całość.
- Deser na ciepło z płatkami owsianymi
Ulubione płatki (polecamy mieszankę płatków orkiszowych i owsianych) wsypujemy do garnuszka i ogrzewamy na niewielkim płomieniu przez około dwie minuty. Dolewamy wrzącą wodę (tak by przykryła płatki) i wsypujemy ulubione dodatki – jagody goi, pokruszone orzechy czy pokrojone suszone owoce. Gotujemy aż do zredukowania wody. Przekładamy do pucharków i ozdabiamy świeżymi truskawkami. Całość idealnie komponować się będzie z pokruszoną chałwą.
Więcej przepisów na .
Pucharki, w których podajemy lody możemy ozdobić kryształkami cukru – tak jak robiło się to w latach osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych. Taki sposób zdobienia brzegów to Crusta, którą stosuje się głównie do kieliszków i szklanek. Brzegi pucharków możemy ozdobić cukrem, kakao czy wiórkami kokosowymi. Jak to zrobić? Odwracamy pucharek do góry dnem i zwilżamy brzegi sokiem z cytryny. Pucharek stawiamy na talerzyku z cukrem (lub innymi dodatkami).
Diabeł tkwi w szczegółach – pamiętajmy więc, by każde ciasto – nawet to najprostsze w wykonaniu pięknie wyglądało. Bo słodkości jemy przede wszystkim oczami!