Szybkie przekąski na słodko

Jaki powinien być deser idealny? Smaczny, zdrowy i dostępny od ręki! Nie musimy spędzać długiego czasu w kuchni, by wyczarować dla naszych bliskich słodkie pyszności, które będą nie tylko uciechą dla podniebienia, ale również zdrową przekąską. Gdy nachodzi nas, lub któregoś z domowników, ochota na domowy słodki deser, sięgnijmy po przepisy na desery bez pieczenia – proste, tanie i szybkie! Przedstawiamy inspiracje na proste ciasta, które zachwycą wszystkich łasuchów. Przepisów na desery jest wiele, pamiętajmy, że najlepsze desery wychodzą spontanicznie, z tego co akurat mamy w lodówce!

Klasyka bez pieczenia

Po proste ciasta dla początkujących sięgają nie tylko studenci – to idealne wyjście, gdy odwiedzają nas niespodziewani goście. Warto jednak wyposażyć swoją spiżarkę w kilka produktów, z których wyczarować możemy efektowne i smaczne desery. Królem wśród klasycznych deserów bez pieczenia jest oczywiście piszinger. Przepis na ten deser jest bajecznie prosty – potrzebujemy jedynie wafli oraz ulubionej masy. Siła piszingera tkwi nie tylko w jego prostocie i znakomitym smaku, ale również w tym, że przepis podstawowy otwiera przed nami morze interpretacji i możliwości. Piszingera możemy przyrządzić bowiem na wiele sposobów z wykorzystaniem ulubionych dodatków i kremów.

Przedstawiamy przepis na wyśmienity piszinger z kajmakiem orzechowym i bakaliami!

piszinger z kajmakiem orzechowym i bakaliami

Składniki:

  • Okrągłe andruty
  • Kajmak orzechowy Bakalland
  • Orzechy laskowe i pecan
  • 50 g masła
  • Suszone figi

Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni bądź w piekarniku. Usuwamy skórki i rozdrabniamy w moździerzu. Figi kroimy na drobne kawałki.

Masę kajmakową łączymy z masłem i podgrzewamy w kąpieli wodnej. 2/3 masy łączymy z rozdrobnionymi bakaliami. Wafle przekładamy masą kajmakową z dodatkiem bakalii. Wierzch zdobimy masą kajmakową i ulubionymi suszonymi owocami. Do piszingera idealnie nadają się również masy krówkowe, kakaowe czy kawowe. Nie bójmy się sięgać po czekoladę, nie tylko mleczną, ale również białą, karmelową czy gorzką. Świetnymi dodatkami będą nie tylko bakalie, ale również wszelkiego rodzaju posypki.

Więcej przepisów na desery znajdziesz na: .

Słodkie drobnostki

ciasteczka kakaoweWszyscy lubimy niewielkie pralinki i ciasteczka, które wyglądają jak słodkie dzieła sztuki – bez wielkiego wysiłku i nakładu pracy możemy wykonać je w szybki sposób samodzielnie. Słodkości wykonane od serca mają swoją siłę! Co potrzeba nam by sprawić komuś słodki upominek? Okazuje się, że bardzo niewiele – potrzebujemy jedynie silikonowych form do pralinek (lub do lodu) w dowolnych kształtach, ulubionych posypek i czekolady. Dno foremek posypujemy posypkami i zalewamy rozpuszczoną czekoladą. Po kilku godzinach w lodówce nasze słodkości powinny być gotowe! Możemy zatopić w nich ulubione bakalie i dodatki.

Jeśli nasza pociecha wróciła właśnie z podwórka w towarzystwie małych znajomych, z owoców i czekolady możemy wyczarować prawdziwe cuda! Potrzebujemy jedynie długich wykałaczek, plastrów ananasa, jabłka, pomarańczy czy truskawek oraz czekolady. Nadziewamy owoce na patyczek i polewamy roztopioną czekoladą, opcjonalnie posypujemy wiórkami lub ulubioną posypką i otrzymujemy piękne, kolorowe owocowe lollipopps!

Piękne i zdrowe pralinki otrzymamy łącząc ze sobą namoczone wcześniej płatki owsiane, gorzką czekoladę i kawałki podgotowanych bakalii. Wszystkie składniki blendujemy i tworzymy z nich niewielkie kuleczki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych czy drobno posiekanych orzechach. To proste, szybkie i niezwykle smaczne rozwiązanie dla łasuchów.

Jeśli potrzebujemy szybko i prosto przyrządzić deser z pomocą zawsze przychodzi nam ciasto francuskie! Możemy przyrządzać je na wiele sposobów, a efekt zawsze będzie smakował i wyglądał wyjątkowo. Do ciasta francuskiego idealnie pasują świeże owoce zawinięte w płaty ciasta. Polecamy podawać je ze słodkim sosem na przykład waniliowym przygotowanym na bazie żółtek, śmietany, mleka i laski wanilii. Gruszka w cieście francuskim z sosem idealnie dopełni nawet wykwintny obiad a nasi goście nawet nie zorientują się jak szybko ją przygotowaliśmy!

Na szybki deser idealna jest również… galaretka, którą połączyć możemy z ulubionymi owocami, ale również z jogurtem lub śmietanką. Dzięki takiemu połączeniu uzyskamy jedwabiste ptasie mleczko, które sprawi, że wszyscy zasmakują już tylko w tym domowym! Smacznego!