bakalie

Proste desery z bakaliami

Bakalie to naturalnie słodkie, smaczne i niesamowicie zdrowe przekąski, które spożywać powinniśmy każdego dnia. Suszone owoce i orzechy zawierają mnóstwo witamin i minerałów oraz niezbędnych dla naszego organizmu i  mózgu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Spożywać powinniśmy je regularnie, choć z rozwagą i umiarem powinni kosztować ich alergicy, mogą bowiem bardzo silnie uczulać. Bakalie są skarbnicą zdrowia, i choć są bardzo kaloryczne, możemy jeść je bez wyrzutów sumienia. Warto wykorzystywać je nie tylko jako zdrowy zamiennik do chrupania, ale również jako składnik ciast, babeczek i deserów. Przedstawiamy niezwykle proste, smaczne i wyjątkowo zdrowe ciasta i desery z bakaliami w roli głównej!

Bakaliowa klasyka

Bakalie w polskiej kuchni istnieją od bardzo dawna – i choć zawsze były bardzo kosztownym dodatkiem do deserów, używano ich chętnie, zwłaszcza podczas większych świąt i uroczystości. Przepisy na desery z bakaliami są bardzo popularne i możemy znaleźć ich mnóstwo. Bakalie na stałe wpisały się do naszej kuchni a jeden ze sztandarowych deserów z nimi w roli głównej to przede wszystkim krem sułtański ze śnieżką, który w latach osiemdziesiątych królował na naszych stołach.

krem sułtański ze śnieżką

Do jego przygotowania potrzebujemy jedynie budyniu czekoladowego, mleka i cukru oraz śmietany kremówki. Jako dodatki obowiązkowo ulubione orzechy i rodzynki i opcjonalnie kieliszek rumu, którym nasączyć możemy bakalie. Podany w ozdobnych, wysokich pucharkach będzie prezentował się znakomicie ciesząc nie tylko podniebienie, ale i oko. To znakomity deser dla początkujących oraz tych, którzy na ostatnią chwilę muszą przygotować coś słodkiego przed przybyciem gości.

Smak dzieciństwa z pewnością przypomni nam również blok czekoladowy – niezwykle szybki i prosty deser, który doskonale smakuje również z dodatkiem bakalii. Do jego przyrządzenia potrzebujemy mleka w proszku, kakao, wody, cukru, masła i ulubionych bakalii.

Bakalie w naszej kuchni kojarzą się głównie z makowcami i keksami. Świeżo upieczony keks z kandyzowanymi owocami jest najlepszym dodatkiem do herbaty o każdej porze dnia. A przepis daje nam również duże pole do modyfikowania klasycznego keksu. Przekładany masą orzechową i polany czekoladą z prażonymi migdałami ze zwykłego ciasta stać się może tym odświętnym. Bakalie nadają bowiem szlachetności każdemu wypiekowi!

W nietypowej odsłonie

nadziewane daktyle

Bakalie są znakomitym dodatkiem do ciast i deserów, mogą jednak również stanowić samodzielny deser, tak jak na przykład nadziewane daktyle! Ten prosty przepis sprawi, że zaskoczymy domowników i gości i będziemy cieszyć się pyszną przekąską do codziennej kawy. Jak przygotować tą zdrową i niezwykle słodką przekąskę? Potrzebujemy:

  • Opakowania suszonych daktyli
  • Łyżkę mleka
  • 50 g twarogu
  • 1 łyżkę skórki cytrynowej lub pomarańczowej
  • 1 łyżkę miodu
  • 1 łyżkę orzechów włoskich

Miksujemy ser i mleko na gładką masę. Orzechy włoskie prażymy na patelni i rozgniatamy w moździerzu. Skórkę cytrynową drobno siekamy. Do twarożku dodajemy miodu i rozdrobnionych bakalii. Daktyle przecinamy z jednej strony i nakładamy twarożek, zjadamy ze smakiem!

Najczęstszym dodatkiem do serników i keksów są rodzynki. By nieco zmienić tradycyjny smak ciast z rodzynkami, możemy nieco zmodyfikować przepis dodając kawowe rodzynki! By je przygotować potrzebujemy jedynie 2/3 szklanki rodzynek i mocnego, aromatycznego espresso, którym je zalejemy. Pozostawiamy do napęcznienia po czym odsączone dodajemy do ciasta. Rodzynki w wersji kawowej doskonale sprawdzą się również w ciastach i tortach z kremem, zwłaszcza w tiramisu.

Bakalie nadają się również doskonale na… przetwory! Możemy dodawać je do dżemów, kompotów i konfitur jak również przyrządzić je w słodkiej zalewie. Wystarczy wybrać ulubione bakalie, ułożyć je warstwowo i zalać syropem przygotowanym z cukru, miodu i wody. A więcej przepisów na desery nie tylko z bakaliami znajdziesz na: .

Kupując bakalie zwracajmy uwagę na skład podany na opakowaniu. Dla dzieci najzdrowsze będą te nie zawierające związków siarki. Obecnie na rynku mamy ogromny wybór zarówno orzechów jak i rodzynek warto próbować nowych smaków i łączyć je ze sobą nie tylko dla smaku, ale i dla zdrowia! Regularne spożywanie orzechów poprawia kondycję psychiczną: usprawnia pamięć, łagodzi objawy stresu i odżywia mózg. Bakalie zawierają składniki, które ciężko znaleźć w innych produktach, dlatego nie odmawiajmy ich sobie, bo to dobra kaloria! Warto chrupać je w ciągu dnia zamiast niezdrowych batonów, po których czujemy się ciężko. Jesteśmy tym co jemy!