ciasto jogurtowe z morelami

Serniki i inne ciasta jogurtowe

Jogurt jest znakomitą przekąską, która służy naszemu zdrowiu, reguluje procesy trawienne a nawet może wpływać na odporność. Regularne jedzenie jogurtów sprzyja smukłej sylwetce i szczupłej talii. Siła jogurtów naturalnych tkwi w zawartości bakterii probiotycznych, które znakomicie wpływają na nasz organizm. Warto jednak pamiętać, by wybierać odpowiednie produkty, które nie zawierają zagęstników, konserwantów i sztucznych barwników. Jeśli jogurt powstał innymi metodami niż naturalne bardzo łatwo poznać to możemy po jego konsystencji. Najlepsze są te jogurty, które nie tworzą jednolitej masy po otwarciu a składają się ze skrzepu i mlecznego płynu a dopiero po wymieszaniu uzyskują gładką konsystencję.

Dobroczynne właściwości jogurtu

Jogurty bardzo często są stałym elementem jadłospisu osób będących na diecie. Pamiętajmy jednak, by zamiast jogurtów „0%” tłuszczu wybierać te odtłuszczone, ale nie całkowicie go pozbawione. Odtłuszczony jogurt będzie bowiem pozbawiony witamin takich jak A, D czy K a wapń z takiego jogurtu będzie znacznie gorzej przyswajalny. Niektórzy nie przepadają za smakiem jogurtów naturalnych – wystarczy jednak dodać do nich odrobinę świeżych owoców lub miodu, by uzyskać słodką i zdrową przekąskę. Sklepowe desery jogurtowe zawierają bardzo dużo cukru i barwników, które zdecydowanie nie służą naszemu zdrowiu.

Na sklepowych półkach znajdziemy wiele rodzajów jogurtów. Wart uwagi jest nie tylko tradycyjny jogurt naturalny, ale również jogurt grecki, który już po otwarciu ma piękną kremową konsystencję. Nie jest ona jednak wynikiem dodawania zagęstników, ale powstaje dzięki innemu procesowi produkcji. Jogurt grecki fermentuje bowiem w dopiero w opakowaniu, dzięki czemu zawiera niemal dwa razy więcej białka i mniej węglowodanów niż tradycyjny jogurt. Co więcej powstaje z beztłuszczowego mleka a może w kuchni z powodzeniem zastępować śmietanę czy majonez.

Jogurtowe wypieki

Jogurty doskonale sprawdzają się również jako składnik wypieków – ciasta jogurtowe są bardziej delikatne, wilgotne i mniej kaloryczne, zwłaszcza jeśli jogurt zastępuje znajdującą się w przepisie śmietanę. Jogurty doskonale sprawdzają się również jako składnik kremów a ciastom dodają cudownego posmaku. Więcej przepisów na ciasta jogurtowe polecamy szukać na: . Poniżej prezentujemy dwa przepisy.

jogurtowa babka kakaowa

Warto sięgać po sprawdzone przepisy na ciasta jogurtowe a bez wątpienia takim jest jogurtowa babka kakaowa!

Składniki:

  • 325 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 55 g dobrego kakao
  • 110 ml mleka
  • 175 g jogurtu waniliowego
  • 240 g cukru pudru
  • 225 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • 100 g mieszanki bakaliowej
  • 1 łyżka orzechów włoskich

Do dekoracji:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Suche składniki – mąkę, kakao, sól i sodę, przesypujemy do dużej miski i mieszamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem, dodajemy roztrzepane jajka i delikatnie łączymy. Mleko łączymy z jogurtem i dodajemy do kremu, powoli, ciągle mieszając, dosypujemy suche składniki. Całość mieszamy z bakaliami. Przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę i pieczemy przez godzinę w 180°C. Babkę wyciągamy z formy gdy całkiem wystygnie. Masło, śmietanę i czekoladę przekładamy do garnuszka i rozpuszczamy ciągle mieszając. Tak powstałą polewą ozdabiamy ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi.

Jogurt świetnie sprawdzi się w dietetycznych wersjach sernika, gdyż dzięki niemu, nie używając sera, zachować można smak i zapach pierwowzoru. Jogurtowy sernik świetnie sprawdzi się również na przykład podczas świąt, gdy po uroczystym obiedzie wolelibyśmy sięgnąć po nieco lżejszą przekąskę. Jak przygotować ten nieco oszukany sernik? Oto nasz przepis na sernik jogurtowy bez sera!

kruche ciasto sernik

Składniki na spód:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 kostki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Masa:

  • 800 g jogurtu greckiego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 2 budynie waniliowego bez cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • sok z 1/2 cytryny

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Przekładamy na blachę i nakłuwamy. Pieczemy przez około 15 minut w 180°C. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy budyń, olej oraz ekstrakt z wanilii. Następnie jogurt i sok z cytryny. Całość dokładnie zmiksujemy. Białka dokładnie ubijamy i dodajemy do masy jogurtowej. Delikatnie łączymy i przelewamy na kruchy spód. Pieczemy przez około 50 min w 170°C. Po ostudzeniu obficie posypujemy cukrem pudrem.