Musy w różnych odsłonach

Dobry deser powinien być zwieńczeniem posiłku – nie obciążać żołądka, delikatnie pieścić podniebienie i poprawiać nastrój. Znakomitą alternatywą dla ciast, tortów czy ciasteczek są musy, które właśnie wracają pełną parą  do cukierniczej mody. W czym tkwi siła musów? Przede wszystkim są niezwykle proste w przygotowaniu i zawsze wychodzą, są zdrowe, bo zazwyczaj przygotowywane z owoców, polecane osobom dbającym o linię.

Większość z nich możemy mrozić – to idealny sposób na niespodziewanych gości. Dlatego warto mieć kilka porcji musu w zamrażalniku. Być może niektórym przygotowanie musu może wydawać się najbardziej banalnym deserem – nic bardziej mylnego! Mus przyrządzony w odpowiedni sposób zachwyci gości i domowników najważniejsze jest to, by odpowiednio dobierać i łączyć składniki naszego musu.

Tajemnica musu idealnego

Musy bardzo często są dodatkiem – zwieńczeniem ciast i deserów lodowych. Najprostsza odsłona musu to oczywiście mus owocowy, który możemy przyrządzić przez cały rok – ze świeżych lub mrożonych owoców. Pamiętajmy, by świeże owoce myć tuż przed przygotowaniem, nie wcześniej, gdyż owoce mogą stracić nieco smaku i stać się wodniste. Przepisy na desery musy warto wzbogacać o niebanalne dodatki. Jeśli chcesz zaskoczyć domowników niezwykłym smakiem mamy dla Ciebie kilka inspiracji. Więcej znajdziesz na: delektujemy.pl/przepisy-na-desery/musy/.

Musy z czekoladą

mus z białej czekoladyTego rodzaju desery pozwalają na to, by podczas ich przygotowania puścić wodzę fantazji! Bawmy się nie tylko łączeniem smaków, ale również kolorów. Na przyjęcie dla znajomych polecamy świetnie sprawdzi się mus z białej czekolady z czarnymi owocami. Czego potrzebujemy?

  • Tabliczka białej czekolady
  • 1 białko
  • 50 g masła
  • Jagody, borówki, jeżyny

Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z czekoladą. Białko ubijamy  na sztywno i łączymy z roztopioną czekoladą. Przelewamy do pucharków, ozdabiamy owocami.

Musy i koktajle mają jedną wielką zaletę: możemy modyfikować ich skład według własnych gustów i tego, co aktualnie mamy w lodówce. Nie bójmy się tego – smak prostych składników obroni się sam. Znakomitym połączeniem będzie również połączenie czekolady gorzkiej i malin lub pomarańczy (zmiksowanych lub w całości).

Musy z mlecznej czekolady warto wzbogacać śmietaną kremówką, żółtkami. By słodycz czekolady nie przytłaczała warto łączyć ją z kwaśnymi owocami. Do dekoracji znakomicie sprawdzą się wszelkiego rodzaju bakalie.

Musy mleczne

Podobne do koktajlów, jednak mają wyjątkową konsystencję przypominającą ptasie mleczko. Jak przygotować taki mus? Potrzebujemy zaledwie kilku bazowych składników: jogurtu, śmietany kremówki, galaretki i ulubionych owoców np. truskawek. Do dokładnie zblendowanych owoców, dodajemy jogurt i śmietanę. By składniki połączyły się w idealną, rozpływającą się w ustach piankę, dodajemy rozpuszczoną w minimalnej ilości wody galaretkę (lub żelatynę). Gdy nieco zmodyfikujemy przepis, otrzymamy przepiękny dwuwarstwowy deser – wystarczy sporządzić piankę bez truskawek, którymi polejemy wierzch deseru.

Musy i koktajle owocowo – warzywne

galaretki pomarańczowo czekoladoweTo znakomite rozwiązanie dla mam, których pociechy grymaszą przy jedzeniu zielonych warzyw. Taki deser łączący w sobie słodycz owoców i wartości warzyw bez wyrzutów sumienia możemy podawać najmłodszym – w każdej ilości! Jak łączyć smaki, by taki połączenie było smaczne? Podstawowe połączenie to oczywiście jabłko i marchew. Jeśli jednak wolimy spróbować czegoś nieco bardziej wyszukanego, nic straconego! Na drugie śniadanie polecamy mus owocowy z jarmużem!

Składniki:

  • ½ gruszki
  • ½ pomarańczy
  • ½ awokado
  • ½ jabłka
  • Garstka jarmużu
  • Nasiona chia
  • Natka pietruszki

Wszystkie składniki, oprócz chia, po dokładnym umyciu i obraniu miksujemy na gładką masę. Nasiona zalewamy wodą w proporcji 1:4, po odsączeniu dodajemy do musu. Zamiast jarmużu dodać możemy również garść szpinaku lub kawałki dyni.

Letnie przysmaki to przede wszystkim desery mrożone. Do musów owocowych dodajmy pokruszony lód i chłodzącą miętę. W jesienne dni użyjmy przypraw korzennych. Musy są znakomitą przekąską przez cały rok. Dodatek cynamonu, kardamonu czy anyżu sprawi, że desery te doskonale rozgrzeją nas zimą i jesienią podnosząc jednocześnie odporność i wzmacniając organizm. Dorosłym zaproponować możemy deser z dodatkiem advocatu lub likierów, które podkreślą smak i nadadzą mu wyrazu. Musy najlepiej smakują schłodzone – dlatego pamiętajmy, by przygotować je odpowiednio wcześniej przed spożyciem. Dla smaku i dobrego samopoczucia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *